środa, 5 grudnia 2012

Mniam...

     Sezon pieczenia pierniczków trwa w najlepsze, ale ja trochę na przekór zrobiłam babeczki z polewą. Całkiem niedawno wpadł mi nowy miesięcznik Moje Smaki Życia i tam właśnie znalazłam przepis.
     Zaletą tych babeczek jest prostota wykonania, niewiele składników, no i oczywiście smak. Spokojnie mogą je robić dzieci, rzecz jasna te trochę starsze od mojego Jasia i pod opieką dorosłych.

BABECZKI Z POLEWĄ
Składniki na ciasto:
  • 125 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mleka
  • łezki czekoladowe (to mój pomysł, bo znalazłam takie w Biedronce)
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 białko
  • szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i jajkami. Do masy dolewamy mleko i miksujemy dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy łezki czekoladowe (według uznania) i mieszamy łyżką.
Powstałą masę nakładamy na papilotki do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10-20 minut (sprawdzamy patyczkiem)

Wykonanie lukru:
Mieszamy cukier puder z cukrem waniliowym. Białko ubijamy ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Taki lukier będzie idealny do smarowania babeczek.

Po wyjęciu babeczek z piekarnika smarujemy je lukrem i ozdabiamy wedle uznania.
Smacznego!
***
Dziękuję za odwiedziny i za pozostawiane komentarze! 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz mi komentarz :)