czwartek, 7 lipca 2011

Gołąbeczki z kapusty pekińskiej i indyka

Wczoraj na obiad wykorzystałam przepis z "Kuchni polskiej". Muszę się przyznać, ze trochę go zmodyfikowałam, chociaż baza jest. 



Gołąbki z kapusty pekińskiej i indyka




Składniki na gołąbki:

  • główka kapusty (wykorzystałam pekińską)
  • 800 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
  • 1 łyżka masła
  • 2 czerstwe bułki
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulionowa


Wykonanie gołąbków:


  1. Bułki namoczyć w wodzie.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle. wymieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem.
  3. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, rozdzielić i włożyć na 4 minuty do osolonego wrzątku (nie dłużej, bo się rozlecą). Odcedzić.
  4. Farsz nakładać łyżką na liście i zwijać w rulony.
  5. Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty, a nich ułożyć gołąbki. Moje były malutkie, bo zrobiłam z kapusty pekińskiej, stąd GOŁĄBECZKI.
  6. Zalać je 250ml wody z rozkruszoną kostką bulionową, na wierzchu ułożyć pozostałe liście i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec 1,5 godziny.
Gołąbki podawać same lub z ziemniakami, polane np. sosem pomidorowym.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. jeju jeju jakie smakołyki, nie powinnam była tu wchodzić ;p pozdrawiam http://mtoto-wangu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz mi komentarz :)