Ciasto czekoladowo - cynamonowe
Składniki:
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 kostka masła
- niepełna szklanka cukru
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Czekoladę pokruszyć na kawałki i rozpuścić na małym ogniu razem z masłem. Ostudzić.
Jajka dokładnie zmiksować z cukrem, dodać do ostudzonej czekolady i dalej mieszać.
Połączyć mąkę z cynamonem i dodać do masy czekoladowo - jajecznej. delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 30 minut
Uwaga! Ciasto powinno być wilgotne, więc test patyczka nie ma sensu!
Swój kawałek ciasta posypałam wiórkami kokosowymi, ale można podać na ciepło z lodami (widziałam w jakieś restauracji).
Smacznego!
ps. Zastanawiam się nad kupnem silikonowej formy do pieczenia. Jestem ciekawa, czy macie zdanie na ich temat...
Pozdrawiam ciepło w sobotni dzień...