Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki
- 30 g kakao
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3-4 łyżki mleka
- 125 g czekolady mlecznej/gorzkiej (dałam mleczną)
- szczypta soli
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
Z białek ubić pianę.
Masło utrzeć (wszystko wymieszałam dłońmi, super przyjemność!) na puszystą masę, dodać cukier, cukier waniliowy, sól oraz kolejno żółtka. Wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. (Wszystko przesiałam).
Na koniec wystarczy wmieszać łyżką pianę z białek i czekoladę.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. 40 - 50 min.
Ciasto może nie wygląda tak idealnie jak na macierzystym blogu, ale uwierzcie mi: jest mega smaczne!!!
to co dla mnie, bo ja jestem czekoladowy potwór:D
OdpowiedzUsuń