sobota, 6 października 2012

Ciasto z gruszkami, czyli salceson!


Sezon na jabłka trwa w najlepsze, a ja postanowiłam trochę na przekór upiec coś z gruszek. Nie wiem co się dzieje, ale nic tylko bym gotowała i piekła. Może to pierwotny zew robienia zapasów na zimę (chodzi mi o zapasy tłuszczyku w ciele, hehe)? Dzisiaj przyjeżdża siostra z rodzinką, więc miałam pretekst, aby bez wyrzutów sumienia "odpalić" piekarnik.


Salceson, czyli kakaowe ciasto z gruszkami


Składniki.


3 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 gruszki

Wykonanie.


Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. 
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. 
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej i stopniowo wymieszane sypkie składniki.
Dodaj gruszki i wymieszaj łyżką. 
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piecz ok. 40 minut.

Smacznego!

Ps. Nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco, bo to w końcu ciasto, ale potraktujcie to z przymrużeniem oka. Przepis z jakieś starej gazety, więc nie podam źródła.

***

Miło mi powitać nowych obserwatorów, mam nadzieję, że będziecie z chęcią zaglądać.
Udanego weekendu dla wszystkich:)

4 komentarze:

  1. A u mnie jabłka królują :-) parę jabłonek mam :-) a gruszka w tym roku tylko 4 sztuki były :-/

    OdpowiedzUsuń
  2. przypomina mi ciasto,ktore serwowala moja babcia gdy bylam mala. bardzo podobny przepis, tylko z dodatkiem orzechow. Jest przepyszne ! :)
    Zapraszam do nas

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym sobie takie ciacho. uwielbiam ciasta z owocami. Ciesze się ze tu trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz mi komentarz :)