PLEŚNIACZEK
Składniki:
• 300 g mąki pszennej
• 3/4 kostki margaryny Kasia
• 3 jajka
• 1/2 szkl. cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• duży słoik dżemu porzeczkowego (może być jakiś inny, np. wiśniowy)
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, żółtek, 2 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 3 części: jedną większa i dwie mniejsze. Do tej mniejszej części ciasta dodałam kakao, a potem wszystkie pozawijałam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Foremkę (użyłam okrągłej, jak do tortów) wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno pokruszyłam większą część jasnego ciasta. Na to dałam dżem, a na to ciasto kakaowe.
Białka ubiłam w tzw. międzyczasie z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyłam na ciemne ciasto. Na wierzch pokruszyłam mniejszą część jasnego ciasta.
Wstawiłam do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 180 st. C i piekłam ok. 45 minut.
MNIAM, MNIAM!!! |
***
Życzę Wszystkim udanego poniedziałku:)
Będzie coraz cieplej, aż w weekend temperatury mają sięgnąć 20 stopni!!! Uwierzycie?
Placek wygląda smakowicie :) ale jak wspaniale wygląda Twoja strona? :) jest prawdziwie wiosenna :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWiosna w pełni :) Bardzo ładne odświeżenie! Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńMiło widzieć zmiany na stronie, super. Ciasto praktykowałam,jest szybkojadalne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń