Od kilku, kilkunastu dni na sklepowych półkach pojawił się rabarbar, warzywo (!), które dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C, beta-karotenu. Jest niskokaloryczne - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię.
Co zrobić z rabarbaru?
Co roku robię kompot z rabarbaru, bo jest orzeźwiający i dobrze gasi pragnienie. Tak samo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast, szczególnie drożdżówek. A połączenie z truskawkami to już pychota!
W tym tygodniu upiekłam dwa ciasta z rabarbarem, ale pierwsza wersja średnio mnie zadowoliła, więc Wam oszczędzę szczegółów. Pokażę Wam jednak przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami, który upiekłam specjalnie na uroczystości Dnia Mamy i Taty w przedszkolu.
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Przepis podaję według książki Cukiernia Lidla "Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego". Od razu uprzedzam, że nie jest to szybki przepis, bo w składzie są drożdże, które muszą rosnąć...
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej + niewielka ilość do podsypywania
- 30 g drożdży
- 150 ml mleka 3,2 %
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilianowego
- 800 g rabarbaru (czyli prawie dwa pęczki)
- 500 g truskawek ( ja użyłam mrożonych)
- 100 g płatków migdałowych
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilianowego
- 180 g mąki pszennej
Wykonanie placka:
- Mąkę przesiałam do miski, zrobiłam wgłębienie i wlałam podgrzane mleko. Dodałam połowę cukru (40 g) i drożdże. Delikatnie wymieszałam rozczyn z mąką, przykryłam ściereczką bawełnianą i odstawiłam do wyrośnięcia.
- Roztopiłam masło, dodałam kolejne 40 g cukru, cukier wanilianowy, szczyptę soli i dwa jajka i połączyłam z rozczynem. Wyrabiałam do momentu, aż ciasto zaczęło odklejać się od rąk. Ponownie przykryłam ciasto ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia.
- W tzw. międzyczasie wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia i zajęłam się rabarbarem. Umyłam, obrałam i pokroiłam w paski, takie do 1 cm.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i rozłożyłam na blaszce. Nakłułam widelcem.
- Wyłożyłam na blaszce rabarbar i truskawki, a całość oprószyłam lekko cukrem.
Robimy kruszonkę:
Połączyłam mąkę, cukier ,cukier wanilianowy i masło. Zagniatałam, rozgniatałam, aż zrobiły się takie sypkie kuleczki.
A na koniec:
Ciasto z rabarbarem i truskawkami posypałam kruszonką, płatkami migdałowymi i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam w 180 stopniach z termoobiegiem 35 minut. Jeśli nie macie termoobiegu musicie zrobić wyższą temperaturę o ok 10 stopni. Pieczemy do suchego patyczka.
Po zakończonym czasie pieczenia zostawiłam na pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem studziłam już normalnie na kratce.
Zdjęcie pochodzi z książki |
Ciasto wyszło smaczne. Cierpkość rabarbaru pięknie współgra ze słodyczą truskawek.
Smacznego!
Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy na wykorzystanie rabarbaru to chętnie się z nimi zapoznam... :)
Ula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz mi komentarz :)