WŁOSKI CHLEBEK BANANOWY NIGELLI
Składniki:
- 150 ml oleju roślinnego
 - 3 średnie banany (ok. 300 g bez skórki)
 - 2 łyżeczki aromatu waniliowego
 - szczypta soli
 - 2 jajka
 - 150 g drobnego cukru
 - 170 g mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki sodu oczyszczonej
 - 4 łyżeczki espresso (ja zaparzam kawę i lekko studzę).
 
Wykonanie:
Ugnieć banany z aromatem waniliowym i solą, a następnie utrzyj z olejem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie dosyp cukier.
Dodaj mąkę, sodę oraz espresso i delikatnie wymieszaj na gładkie, płynne ciasto. Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, albo natłuszczonej.Ustaw na blasze w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.  Piec 50 minut z funkcją termoobieg. 
Patyczek wbity w środek powinien być prawie czysty po wyjęciu. Wystudź.
Z tych samych proporcji można upiec 12 muffinek: piec je 20 min. w piekarniku nastawionym na 200°C.
*przygotowanie chlebka nie wymaga użycia miksera, można wymieszać wszystko w misce za pomocą trzepaczki
**ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika lekko opada!
Chlebek idealny na drugie śniadanie, u mnie z kawą zbożową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz mi komentarz :)