FASZEROWANE CIABATTY
Potrzebne:
- 4 ciabatty (dla 2 bardzo głodnych osób)
- 250 g mięsa mielonego z indyka (jeśli nie macie sklepu mięsnego co Wam to zrobi, to gotowe paczki 500 g są w Biedronce i Lidlu)
- 1/2 papryki zielonej (ja dałam żółtą)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 g czerwonej fasoli
- sól, pieprz
- ser żółty
- olej
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i dodajemy mięso. Smażymy, aż się zrumieni, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Mieszamy, po chwili dodajemy fasole i całość dalej smażymy, wcześniej doprawiając do smaku solą, pieprzem (ja dodałam jeszcze paprykę ostrą - odrobinę).
Wierzch ciabatty odcinamy, tworząc wgłębienie w kształcie litery V. W powstałe wgłębienie nakładamy farsz.
Przygotowane ciabatty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch posypujemy serem (ja miałam tylko taki krojony, dlatego pokroiłam w paski).
Zapiekamy w papierniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut, aż ser się stopi.
Danie gotowe zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Ps. Danie powstało na podstawie przepisu Kuchni Lidla :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz mi komentarz :)