Zaletą tych babeczek jest prostota wykonania, niewiele składników, no i oczywiście smak. Spokojnie mogą je robić dzieci, rzecz jasna te trochę starsze od mojego Jasia i pod opieką dorosłych.
BABECZKI Z POLEWĄ
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek mleka
- łezki czekoladowe (to mój pomysł, bo znalazłam takie w Biedronce)
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 białko
- szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i jajkami. Do masy dolewamy mleko i miksujemy dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy łezki czekoladowe (według uznania) i mieszamy łyżką.
Powstałą masę nakładamy na papilotki do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10-20 minut (sprawdzamy patyczkiem)
Wykonanie lukru:
Mieszamy cukier puder z cukrem waniliowym. Białko ubijamy ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Taki lukier będzie idealny do smarowania babeczek.
Po wyjęciu babeczek z piekarnika smarujemy je lukrem i ozdabiamy wedle uznania.
Smacznego!
***
Dziękuję za odwiedziny i za pozostawiane komentarze!
Ale kolorowe, aż kuszą by je zjeść :-)
OdpowiedzUsuń