Sezon na jabłka trwa w najlepsze, a ja postanowiłam trochę na przekór upiec coś z gruszek. Nie wiem co się dzieje, ale nic tylko bym gotowała i piekła. Może to pierwotny zew robienia zapasów na zimę (chodzi mi o zapasy tłuszczyku w ciele, hehe)? Dzisiaj przyjeżdża siostra z rodzinką, więc miałam pretekst, aby bez wyrzutów sumienia "odpalić" piekarnik.
Salceson, czyli kakaowe ciasto z gruszkami
Składniki.
• 1/2 szkl. cukru
• 1/2 szkl. oleju
• 1 1/2 szkl. mąki pszennej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 gruszki
Wykonanie.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej i stopniowo wymieszane sypkie składniki.
Dodaj gruszki i wymieszaj łyżką.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piecz ok. 40 minut.
Smacznego!
Ps. Nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco, bo to w końcu ciasto, ale potraktujcie to z przymrużeniem oka. Przepis z jakieś starej gazety, więc nie podam źródła.
***
Miło mi powitać nowych obserwatorów, mam nadzieję, że będziecie z chęcią zaglądać.
Udanego weekendu dla wszystkich:)
A u mnie jabłka królują :-) parę jabłonek mam :-) a gruszka w tym roku tylko 4 sztuki były :-/
OdpowiedzUsuńprzypomina mi ciasto,ktore serwowala moja babcia gdy bylam mala. bardzo podobny przepis, tylko z dodatkiem orzechow. Jest przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas
zjadłabym sobie takie ciacho. uwielbiam ciasta z owocami. Ciesze się ze tu trafiłam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - wyszło pysznie :))
OdpowiedzUsuń