Ostatnio stwierdziłam, że znudziło mi się mięso z kurczaka. Generalnie bardzo lubię chude mięsa, ale czegoś mi brakowało, więc postanowiłam pokombinować.
KURCZAK MUSZTARDOWY
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- łyżka musztardy francuskiej
- sól i pieprz
- oliwa z oliwy
- papryka czerwona
- papryka żółta
- pół brokuła
- pół kalafiora
- duży pomidor
- mascarpone
- ryż
Wykonanie:
Na początku kroimy piersi z kurczaka na wąskie paski. Mieszamy sosem z oliwy, musztardy i przyprawy do gyrosa. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po tym czasie podsmażamy kawałki kurczaka na oliwie, aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni, nakładamy pokrojone w paski papryki i różyczki brokuła oraz kalafiora. Dusimy kilka minut i dodajemy pokrojonego w ćwiartki (nie trzeba być zbyt dokładnym!)pomidora. Należy osolić i popieprzyć do smaku.
Dusimy warzywa do miękkości. W trakcie dokładamy usmażonego kurczaka i dwie łyżki mascarpone. Mieszamy.
Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu, ja wybieram najczęściej parboiled.
Ryż na talerz, na to kurczaka musztardowego w warzywach i ...
może być smakowite :) mi już dawno znudziło się mieso z drobiu - jest stosunkowo niedrogie więc najczęściej się je je no i chude
OdpowiedzUsuńLubię chude mięso, więc głównie jemy kurczaka i indyka:) Muszę jednak kombinować z dodatkami, bo ileż można?!
Usuń