Sprawdziłam przepis z jakieś lokalnej gazety.
CHLEB WIELOZIARNISTY
Składniki:
- 1kg mąki tortowej
 - 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
 - 1 szklanka otrąb pszennych (ciemnych)
 - 1 szklanka siemienia lnianego
 - 200g łuskanych ziaren słonecznika (ok. 3/4szkl.)
 - 10dag drożdży
 - 1 litr ciepłej wody
 - 1 łyżka soli
 - 1 łyżka cukru
 
Wykonanie:
Najpierw do wody dodałam drożdże i cukier.
Suche składniki wymieszałam drewnianą łyżką (tak było napisane w oryginalnym przepisie, hehe) i dodałam do wody z drożdżami. Ciasto było dość luźne. Wlałam do foremek i poczekałam trochę, aż ciasto nieco podrosło (ok. pół godziny).
Piekłam w piekarniku z termoobiegiem przez godzinę w temp. 180 stopni.
Chleb wyszedł pyszny. Pierwszy przepis, pierwsze pieczenie, więc tym bardziej sukces. A do tego ładnie wygląda:
Przepis banalnie prosty, w kolejce czekają następne:)
***
Dziękuję za odwiedziny.
Życzę udanej środy!!!
no i znowu załapałam doła, ze nie mam piekarnika:(
OdpowiedzUsuńtakie pyszności i cuda można wtedy wyczarować....
miłego dnia:)
Wygląda przeapetycznie! :) Ja jestem od niedawna - dzięki Mikołajowi - szczęśliwą posiadaczką maszyny do wypieku chleba i uważam to za ósmy cud świata (zwłaszcza że do najbliższego sklepu mam 2km :) więc chlebek czasem trzeba zrobić jak się zapomni kupić :) )
OdpowiedzUsuńTen przepis jest taki fajny, że nie trzeba wiele produktów i sprzętów, żeby go wykonać!
Usuń