Wczoraj na obiad wykorzystałam przepis z "Kuchni polskiej". Muszę się przyznać, ze trochę go zmodyfikowałam, chociaż baza jest. 
Gołąbki z kapusty pekińskiej i indyka
Składniki na gołąbki:
- główka kapusty (wykorzystałam pekińską)
 - 800 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
 - 1 łyżka masła
 - 2 czerstwe bułki
 - 1-2 cebule
 - sól, pieprz
 - 1 kostka bulionowa
 
Wykonanie gołąbków:
- Bułki namoczyć w wodzie.
 - Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle. wymieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem.
 - Z kapusty usunąć wierzchnie liście, rozdzielić i włożyć na 4 minuty do osolonego wrzątku (nie dłużej, bo się rozlecą). Odcedzić.
 - Farsz nakładać łyżką na liście i zwijać w rulony.
 - Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty, a nich ułożyć gołąbki. Moje były malutkie, bo zrobiłam z kapusty pekińskiej, stąd GOŁĄBECZKI.
 - Zalać je 250ml wody z rozkruszoną kostką bulionową, na wierzchu ułożyć pozostałe liście i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec 1,5 godziny.
 
Gołąbki podawać same lub z ziemniakami, polane np. sosem pomidorowym.
SMACZNEGO!
mniam, mniam :)))
OdpowiedzUsuńjeju jeju jakie smakołyki, nie powinnam była tu wchodzić ;p pozdrawiam http://mtoto-wangu.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń