Zrobiłam ostatnio pyszne muffiny, które idealnie sprawdziły się do mojej ulubionej kawy Inki, a dla dzieci jako przekąska po przedszkolu. Bazowałam na przepisie z Just My Delicious, ale zmieniłam to i owo.
Muffiny z truskawkami i kruszonką
Składniki na ok 12 muffinek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jogurt naturalny ok 150 g
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- spora garść truskawek (moje - z ziemi włoskiej do Polski)
Wykonanie:
W jednej misce połącz suche składniki, a w drugie mokre.
Potem dodaj mokre do suchych, wymieszaj łyżką, dodaj pokrojone na kawałki truskawki.
Gotową masę przelej do foremek na muffiny tak do 2/3 wysokości.
Składniki na kruszonkę:
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki. Rozrzuć je na powierzchni muffinek.
A na koniec:
Wstaw blachę z muffinami do piekarnika i piecz w 180 C przez ok 20 minut (ja z termoobiegiem) - do suchego patyczka.
Życzę smacznego!
Jeszcze raz smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz mi komentarz :)