Sezon na truskawki trwa, więc zajadam się nimi codziennie. Poza pieczeniem ciast i babeczek, zrobiłam również dżemy truskawkowe. Jedna partia powstała z użyciem cukru żelującego, ale zrobiłam też wersję bez takich dodatków.
Co roku robię domowe dżemy i za każdym razem myślę, że wystarczy ich na całą zimę. Cóż, nie udaje się ;)
Dżem truskawkowy bez dodatków żelujących
Taki dżem jest prosty w przygotowaniu, ale zdecydowanie wymaga więcej czasu niż wersja z użyciem cukru żelującego. Musicie wygospodarować ok 1,5 -2 godziny na samo gotowanie, plus oczywiście czas na przygotowanie.
Potrzebne składniki na 100 % naturalny dżem
- truskawki - 1 kg
- cukier - 500 g, myślę, że nawet 400 g wystarczy
- cytryny - 2 sztuki
Jak zrobić naturalny dżem truskawkowy?
- Umyj i oczyść z szypułek truskawki. Pokrój na kawałki i włóż do garnka.
- Truskawki wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryn, wymieszaj dokładnie i odstaw na ok 2 godziny, aby puściły sok.
- Po ok 2 godzinach zagotuj truskawki (z sokiem, który puściły), a potem zostaw na palniku, zmniejszając temperaturę. Truskawki muszą pyrkać.
- Po ok godzinie sprawdź czy odpowiada Ci gęstość dżemu. W tym celu wyłóż łyżeczkę truskawek na schłodzony w lodówce talerzyk. Gdy masa wystygnie, będziesz wiedzieć czy Ci odpowiada. (Sama gotowałam truskawki ok 1, 5 godziny).
- W tak zwanym międzyczasie umyj i wyparz słoiki.
- Gotowy dżem nakładaj do suchych już słoików, wytrzyj dokładnie brzegi i zamykaj dokładnie.
- Słoiki układaj na ściereczce do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe!
Taki dżem można łatwo urozmaicić dodając np. trochę rabarbaru, albo wanilii. Ja lubię taki "czysty", jest idealny do naleśników!
A jaki jest Wasz ulubiony smak dżemu?
Pozdrawiam.
Ula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz mi komentarz :)