Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
- piersi z kurczaka (wykorzystałam 3 szt.)
- szpinak mrożony 1/2 opakowania
- mała cebula
- ser feta (1/3 opakowania)
- przyprawa do kurczaka (u mnie Knorr)
- sól, pieprz
- ostra papryka (szczypta)
- gałka muszkatałowa (szczypta)
- oliwa z oliwek do smażenia
Potrzebne:
nóż, deska do krojenia, folia aluminiowa, folia spożywcza, piekarnik ;P
Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, dodaj odmrożony szpinak. Dopraw do smaku serem feta, ostrą papryką, gałką muszkatołową.
2. Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon oraz tłuszczu i osusz. Następnie rozbij dokładnie tłuczkiem (warto zrobić to przez folię spożywczą!).
3. Powierzchnię kurczaka dopraw do smaku odrobiną przyprawy do kurczaka, po czym ułóż na niej warstwę szpinaku. Pierś zroluj, zawiń w folię aluminiową. Końcówki folii zakręć tak, aby powstał cukierek. Piersi umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na 20 – 30 minut.
4. Roladki proponuję podać z ryżem i ugotowanym brokułem z sosem koperkowym.
( Na moim zdjęciu sos koperkowy bez koperku ;P)
SMACZNEGO!!!
Ps. Danie jest lekkie, mój synek zjadł mega porcję.
***
Dziękuję za odwiedziny.
Świetne danie!
OdpowiedzUsuńA ciąży gratuluję z całego serca!
Uwielbia, gratuluję Maluszka w brzuszku !
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie :)) Może skorzystam z Twojego przepisu bo nie jadłam jeszcze kuraka ze szpinakiem. A kursik na motylka zeskanowalam i umieściłam w poście. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń